lørdag 29. november 2014

Belastningsskader i fotball

Vanlige belastningsskader i fotball, basistrening er viktig!
 
Under følger et nyttig og viktig innspill fra Niclas Lundmark ved Drøbak Tverrfaglige Klinikk som nesten daglig ser hva feiltrening kan innebære selv for unge fotballspillere.
 
---
 
Nå er fotballsesongen over og lagene går inn i en grunntreningsperiode. I denne perioden bør man ha økt fokus på basistrening og det å danne et godt treningsgrunnlag. For at fotballspillere skal kunne bevege seg, løpe og gjennomføre høyintensive aksjoner med mye fart og kraft må kroppen bygges, utvikles og forberedes gradvis og riktig fra spillerne er unge.

Belastningsskader er skader som inntrer når kroppsdeler er overbelastet etter gjentatt og ensidig belastning over lang tid. Ved jevnlig trening kan nesten umerkelige småskader ikke rekke å heles før neste belastning, og dermed langsomt forverres. Man vil etter hvert kjenne smerte ved belastning, helt til aktiviteten er umulig. Belastningsskader kan også ytre seg som en plutselig og akutt skade ved at en liten ekstra påkjenning medfører en skade som normalt ikke hadde kommet hvis vevet ikke var svekket på forhånd. 

Belastningsskader er forholdsvis vanlig i de fleste idretter. Som trener kan man oppleve at flere av utøverne klager over smerter i hel, legg eller kne og det kan være vanskelig å finne en årsakssammenheng. Flere ganger i uken hører jeg trenere, lagledere, foreldre og utøvere skylde på kunstgresset når det gjelder skader. Dette synes jeg er uheldig, da det ikke er grunnlag for skylde på kunstgresset. Det er dog ikke overraskende, man ønsker å finne en årsak til skadene/plagene og da er det enkelt og nærliggende å skylde på underlaget. Når vi på Drøbak Tverrfaglige Klinikk forsøker å analysere årsaker til skadene er det ofte helt andre faktorer som ligger til grunn
 Årsaker til belastningsskader:
          Økt treningsmengde
          Ensidig trening
          For rask progresjon
          Dårlig treningsgrunnlag
          Ubalansert styrkeforhold
          Dårlig muskeltøyelighet
          Dårlig fottøy i forhold til underlaget
          Fotfeil/aksefeil
          Feil teknikk
 
Grunnen til at jeg mener det er uheldig å skylde på kunstgresset er at trenere/lagledere dermed unngår å analysere andre forhold som for eksempel treningsbelastning, treningsmengde og ikke minst mangel på basistrening. Forskning viser at kunstgress gir færre skader, både akutte skader og belastningsskader. Selv om forskningen ikke er gjort i Drøbak og banen vår ikke er optimal så er det ikke grunnlag for å si noe annet.
Belastningsskader er ofte multifaktorielt og det kan være vanskelig å finne årsaken til skadene. Men det som går igjen hos våre pasienter er lite eller ingen basistrening, selv hos de som trener svært mye. De er rett og slett ikke godt nok trent til å tåle den bealstningen de utsettes for.
Så hva mener jeg med basistrening?
  • Base av psykiske, sosiale og fysiske egenskaper (utholdenhet, bevegelighet, styrke, hurtighet og spenst)
  • Bred plattform av ulike egenskaper og ferdigheter 
  • Gjøre utøveren så komplett som mulig
  • Danne et bredt og allsidig idrettslig grunnlag gjennom variert og allsidig bevegelseserfaring
  • Skape optimale forutsetninger for all spesifikk trening i den enkelte idretten


Hva er fordelene med økt fysisk kapasitet?
For laget
  • Bedre fotballmessig treningskvalitet
  • Får mer ut av hver trening hvor alle orker mer
  • Høyere tempo
  • Bedre tekniske kvaliteter
  • Bedre taktiske avgjørelser
  • Orker hele kampen!
For spilleren
  • Lettere for å lære nye ferdigheter
  • Hurtigere og bedre utvikling som spiller
  • Holder høyere nivå hele treningen og kampen
  • Tar bedre avgjørelser når man er sliten
  • Psykologi er avhengig av fysiologi
  • Forebygger skader
 Hvorfor er styrketrening viktig i fotball?
  • Kroppsdueller
  • Reise seg raskere etter fall
  • Reaksjon
  • Hurtighet
  • Spenst
  • Restitusjon
  • Skadeforebyggende
  • Sentralstabilisering er viktig for å kunne opprettholde balansen i fotballspesifikke og krevende situasjoner under spill
Drøbak Tverrfaglige Klinikk er medisinsk støtteapparat for A-laget, men vi ønsker også at vår tverrfaglige kompetanse skal bli en viktig brikke i barne- og ungdomsidretten lokalt. Vi vil tilby kurs og foredrag om idrettsskader og skadeforebygging utover vinteren og våren
Allsidig bevegelseserfaring er kvalitetsgrunnlaget for senere ferdighetsutvikling.
Man må være trent for å trene!
 Mvh
Niclas Lundmark
Drøbak Tverrfaglige Klinikk
Fysisk trener Drøbak G2003

torsdag 27. november 2014

Påminnelse om treningskampen 6/12

Minner om at det er sonetrening lørdag 29/11 i Ås for Sandra, Celina, Amanda R, Malin og Marie. Marie går inn for skadet Maria. God bedring Maria!

Minner om treningskampen vi skal spille mot Frogner lørdag 6/12. Vi stiller med alle jentene slik at alle skal få mulighet til å vise seg frem noen minutter i fysisk tøff 9er fotball. Det er en hektisk tid vi går inn i og har forståelse for at det kanskje kan være vanskelig for alle å stille. Forfall til denne kampen må meldes til Ole Morten. Oppmøtetid legges ut neste uke. Vi trenger også 4-5 voksne som kan kjøre.

tirsdag 25. november 2014

Referat fra foreldremøte 25/11

1. Thomas Dahl hadde et innlegg om hvordan det på foreldrenivå gjøres et godt arbeid innen jentefotballen og at Dfi legges merke til i kretsen. Dfi er Østfolds største klubb på jentesiden og har med lag som spenner fra 2008 og helt opp til et damelag i 4.divisjon.

2. 2014 sesongen ble oppsummert og det var ingen som protesterte på at vi stiller med ett 9er-lag i KM-serien i 2015.

3. Målene for 2015 ble diskutert og konkludert med at det trengs flere foreldre involvert. Målet skal fortsatt være å utvikle og holde på spillere lengst mulig. Vi ble enige om at ressursgruppen utarbeider et årshjul og at vi nå må begynne å planlegge en overnattingscup som f.eks SandarCup, BriskebyCup o.l.  Disse cupenene holder høy standard og vil ofte være en like god opplevelse som cuper utenlands. Kommunikasjonen skal fortsatt være blogg i hovedsak men Facebookgruppe kan i fremtiden være et godt supplement . Ole sjekker hvorfor det tar et døgn før innlegg på blogg varsles til mottaker.

4. Status for lagets spillergruppe ble gjennomgått og vi er nå 21 spillere totalt. 1 spiller til kan være på vei inn.
Vi ønsker litt ny organisering og følgende nye ressurspersoner meldte seg klare for å delta i følgende roller:

Lagleder og bloggansvarlig:
Marianne Ellefsen ( mor til Marie)

Vask av vester/drakter annenhver torsdag: May Torsdalen ( mor til Anette). Her trenger vi en eller flere som kan bidra. Snakk med May om dette.

Sosialansvarlig:
Wenche Skalle ( mor til Sandrine)

Økonomiansvarlig:
Kjellrun Kyllo ( mor til Cornelia)

Alternativ trening som jogging/ski:
Dette settes i gang fra nyttår på mandager. Kommer tilbake med klokkeslett. Denne treningen kommer i tillegg til våre to dager med fotball.
Marianne Kirkeby ( mor til Maja) er ansvarlig for dette.

Trenere: Vi har i dag 1 hovedtrener og 2 hjelpetrenere. Vi trenger minimum 2 hjelpetrenere til. Ta kontakt med Ole Morten hvis du kan bidra. Ingen forkunnskaper er nødvendig.

Møtet ble avsluttet litt på overtid  kl.21.00.
Stor takk til Reenskaug Hotel v/ Kjetil for excellent kaffebevertning i behagelige omgivelser. Vi blir jo litt bortskjemt:)








søndag 23. november 2014

Agenda foreldremøte 25/11 kl. 19.00-20.30

Agenda:
1. DFI satsning på jentefotball 2015
2. Kort oppsummering av 2014
3. Mål for 2015
4. Spillergruppe 2015
5. Funksjoner i støtteapparatet
    (Økonomi, blogg, hjelpetrenere, utstyrsansvarlig, sponsor og sosialansvarlig)
6. Evt.

Velkommen på Hotel Reenskaug!